Санкції діють: Росія та Китай перейдуть на бартер, – Reuters

Росія і Китай можуть почати використовувати бартерні торгові схеми. Укладання угод у сфері сільського господарства може розпочатись вже цієї осені, оскільки Москва і Пекін намагаються обмежити використання банківських систем, контрольованих США, пише Reuters з посиланням на джерела в сферах торгівлі і платежів.

Зазначається, що двосторонні затримки платежів були на порядку денному під час травневого візиту президента Владіміра Путіна до Китаю. Хоча і з’явилися обхідні шляхи, такі як використання невеликих регіональних китайських банків, проблеми з платежами залишаються.

Бартерна торгівля дозволила б Москві та Пекіну обійти платіжні проблеми, зменшити увагу західних регуляторів до двосторонніх операцій та обмежити валютні ризики. Росія розробляє правила для бартерної торгівлі, і російські джерела Reuters припускають, що Китай робить те ж саме.

Топ-менеджер великого російського банку повідомив, що готується бартерна схема, але відмовився розкрити деталі. Одне джерело, яке працює у сфері платежів, повідомило, що обговорюється торгівля з Росією, яка експортує продовольчі товари.

Історія бартеру

Китай і Росія мають історію бартерних угод. Бартерні угоди між Москвою та Пекіном були поширені ще до розпаду Радянського Союзу і продовжувалися в 1990-х роках. Потім, завдяки розвитку банківського сектору, весь бізнес, вся торгівля між Росією і Китаєм повністю перейшла на банківські розрахунки. Однак угоди, які зараз обговорюються, будуть першими приблизно за 30 років, кажуть джерела агентства.

У лютому Міністерство економіки Росії опублікувало документ, в якому рекомендує російським компаніям проводити бартерні операції і вказує на підводні камені, яких слід уникати. Документ описує бартерні операції як хороший спосіб уникнути міжнародних розрахунків і готівки.

Бартерна торгівля – вирішення величезних проблем з оплатою як санкційних, так і цивільних товарів, заявило джерело в російському уряді, нарікаючи на те, що поїздка Путіна до Китаю не покращила перспективи. Інше джерело Reuters в російській промисловій фірмі повідомило, що між компаніями обговорюється питання експорту металів з Росії в обмін на машини з Китаю.

За словами журналістів, прозорість більш традиційних засобів торгівлі є стримуючим фактором для двосторонньої китайсько-російської торгівлі, так само як і відсутність у Москви та Пекіну механізму прямих платежів. Глобальна система фінансових повідомлень SWIFT залишається варіантом для банків, що не потрапили під санкції. Водночас система передачі фінансових повідомлень Банку Росії (СПФС) і китайська платіжна платформа CIPS ще не повністю пов’язані між собою.

“На сьогоднішній день все ще не існує IT-шлюзу, який би з’єднав ці дві системи, тому міст все ще залишається або через SWIFT, або через послуги дистанційного банківського обслуговування, які доступні майже в кожному банківському програмному забезпеченні”, – сказав платіжний посередник.

Топ-новини зараз:

• На Сумщині проведуть обов'язкову евакуацію з 23 населених пунктів
• Гороскоп на 8 серпня: прогноз для всіх знаків зодіаку
• В Україні збільшать кількість пересувних аптечних пунктів: де можна отримати ліки
• У Києві підпалили черговий автомобіль: поліція затримала зловмисників

Чому ви можете довіряти vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *