Заморожені активи РФ: Україна отримала перші гроші

Частину доходів із заморожених російських активів спрямовано на фінансування українських оборонних підприємств. Зокрема, з цих грошей оплачено випуск українських гаубиць “Богдана”.

Про це розповіла посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова в інтерв’ю “ЄвроПравді”. Вона зазначила, що з відсотків, що “капають” з цих активів на користь України, у серпні виділили перші 1,4 млрд євро, за рахунок яких кілька країн ЄС отримали гроші для нових постачань зброї.

“Але набагато важливіше те, що 400 млн євро з цієї суми підуть на українські оборонні підприємства. Це Данія придумала таку систему. Вона була першою країною, яка уклала контракт з українським підприємством і оплатила виробництво гаубиць “Богдана” для ЗСУ. Отже, ми влили цю суму через Данію в українську оборонну промисловість. Погодьтеся, це досить значна сума… І це – така вишукана справедливість – за кошти російських заморожених активів ви робите гаубиці”, – деталізувала Матернова.

Дипломат додала, що з наступного траншу із заморожених активів РФ на фінансування виробництва зброї українськими воєнними заводами хочуть запланувати ще більшу суму.

“Тому що ви випускаєте ту саму зброю тієї ж якості, але за менші гроші, робите це швидше, транспортні та логістичні витрати менші, і на додаток – виробники платять податки в Україні”, – пояснила вона.

Топ-новини зараз:

• Вартість долара та євро: який курс в обмінних пунктах
• Від Leopard до дронів: Німеччина та Данія передали Україні великий пакет допомоги
• Удар по Торопцю: операція може стати поворотним моментом у війні, – Forbes
• Забруднення Десни та Сейму: Держводагенство має гарну і погану новину

Чому ви можете довіряти vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *