Українці почали знімати більше готівки: в НБУ пояснили причину

За перше півріччя 2024 року обсяги касових оборотів банків зросли: збільшилися як обсяг надходжень готівки до кас банків, так і її видача. Про це повідомила пресслужба Національного банку.

Зазначається, що обсяг надходжень готівки до кас банків за січень – червень цього року становив 1,308 трлн грн. Це на 9,5% більше, ніж за аналогічний період 2023 року. Видача готівки з кас банків за перше півріччя 2024 року також збільшилася (на 12,6%) та становила 1,343 трлн грн.

“‎Це зумовлено відновленням економічної активності, чому сприяло, зокрема, підвищення заробітних плат та соціальних виплат населенню, збереження стабільної ситуації на валютному ринку, помірна інфляція”‎, – пояснили в НБУ.

Водночас на збільшення обсягів видачі готівкової гривні з кас банків вплинуло бажання населення сформувати певний запас готівки, яка в умовах впровадження графіків відключення електроенергії залишається доступним платіжним інструментом для здійснення роздрібних операцій.

Найбільшими джерелами надходжень готівки до кас банків були:

торговельна виручка (31,8% від загального обсягу надходжень); операції клієнтів з використанням платіжних карток (23,6%); надходження від продажу іноземної валюти (17,6%); виручка від усіх видів послуг (13%).

Топ-новини зараз:

• ЄС не визнає результатів виборів у Венесуелі, доки не будуть надані протоколи
• РФ здійснила одну з наймасованіших атак України ударними БПЛА
• Новий президент склав присягу і пообіцяв покращити зв’язки Ірану зі світом
• Кінець липня покаже, що таке комфортна погода

Чому ви можете довіряти vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *