У ЄС проголосували кредит Україні у 35 млрд євро за рахунок грошей Кремля

Профільний комітет Європейського парламенту (ЄП) з торгівлі підтримав виділення Україні 35 млрд. євро. Кошти формально є кредитом, але України вони стануть безповоротним грантом, адже погашення відбудеться з допомогою доходів від активів Росії.

Про це повідомляє пресслужба Європарламенту. Наступним кроком стане голосування у сесійній залі ЄП 21-24 жовтня. Тільки після цього Рада ЄС планує ухвалити відповідну постанову. І тоді, у разі позитивного рішення Ради, документ набуде чинності наступного дня після його опублікування в Офіційному журналі ЄС.

“Використання прибутку від заморожених російських активів посилає чіткий сигнал про те, що тягар відновлення України має бути звалений на плечі тих, хто несе відповідальність за її руйнування, а саме на Росію. Новий механізм макрофінансової допомоги та кредитної співпраці допомагає Україні підтримувати важливі базові функції у суспільстві. Змусити Росію платити – важливий крок. Україна бореться не лише за своє існування та свободу, а й за нашу. Ця пропозиція наголошує на непохитній прихильності ЄС до суверенітету та економічної стійкості України”, – зазначила доповідачка в комітеті ЄП Карін Карлсбро.

Зазначається, що 31 член комітету ЄП проголосував “за”, проти було четверо. У Європарламенті зазначили, що винятковий кредит у рамках макрофінансової допомоги (MFA) – це “внесок ЄС у рамках ініціативи G7” щодо підтримки України в сумі до 50 млрд дол. (тобто близько 45 млрд євро).

Кредит не є цільовим, що дозволить Україні розподілити отримані кошти на власний розсуд. Передбачається, що кошти будуть надані Україні до кінця 2025 року.

“Погашення цього виняткового кредиту МЗС та кредитів інших країн G7 здійснюватиметься за рахунок доходів, отриманих від заморожених активів Центрального банку Росії та забезпечених Механізмом співробітництва в галузі кредитів для України… Майбутні доходи від заморожених російських активів, а також можливі внески від держав- членів ЄС та інших країн мають бути надані Україні через цей механізм, щоб допомогти країні погасити винятковий кредит MFA, а також кредити від інших партнерів G7”, – йдеться в повідомленні.

При цьому нагадаємо, що Угорщина погрожує заблокувати надання Україні 50 млрд євро кредиту за рахунок заморожених російських активів. Видання Politico припускає, що уряд Віктора Орбана робить це на користь кандидата в президенти США Дональда Трампа. Зазначається, що у разі перемоги той зможе відмовитись від надання американської частки цього кредиту – і таким чином довести свої виборцям, що не фінансуватиме Україну.

Єврокомісія ще в вересні оголосила про надання Україні розміром 35 млрд євро від ЄС. Початковий план та розподіл сум між членами ЄС було змінено саме через загрози Угорщині. До того планувалося, що ЄС та США покрили б по 20 млрд дол. із загальної суми, а решту коштів виділили б Канада, Японія та Велика Британія.

Активи Центрального банку Росії були заморожені відповідно до санкцій, запроваджених через вторгнення РФ до України у лютому 2022 року. У ЄС зберігається близько 210 млрд. євро таких коштів. Доходи від їх обігу вирішено спрямовувати Україні як фінансову допомогу.

Топ-новини зараз:

• Гороскоп на 14 жовтня для всіх знаків зодіаку
• Війни в майбутньому виграватиме не зброя, а програмний код, – компанія-розробник ШІ
• Астрологи дізналися, якому знаку зодіаку пощастить 14 жовтня
• Гороскоп на 15 жовтня: прогноз для кожного знака зодіаку

Чому ви можете довіряти vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *