МВФ пішов назустріч Україні: сотні мільйонів доларів залишаться у бюджеті

Міжнародний валютний фонд (МВФ) прийняв пропозицію Національного банку України і переглянув розмір комісій на свої послуги. Це дозволить Україні щорічно економити 130 млн доларів зі свого бюджету. Таким чином протягом 6-7 років наша країна збереже до 700 млн доларів.

Про це повідомили у Нацбанку. Голова фінрегулятора Андрій Пишний подякував Фонду за ухвалене рішення, а також за стабільну фінансову, політичну та експертну підтримку України.

“Українська влада, зокрема представники НБУ, неодноразово порушували питання необхідності перегляду додаткових стягнень за кредити МВФ під час зустрічей з керівництвом Фонду. Ми вдячні МВФ за ухвалене рішення, а також за стійку та беззаперечну підтримку – фінансову, політичну та експертну. Зміна політики щодо додаткових стягнень дасть змогу знизити процентні платежі України Фонду приблизно на 130 млн доларів США у 2025 році, а загалом впродовж наступних п’яти років – зекономити близько 650-700 млн доларів США”, – заявив Андрій Пишний.

Про те, що Виконавча рада МВФ завершила перегляд своєї політики зборів, раніше повідомили у пресслужбі установи. В результаті в середньому розмір комісій зменшиться на 36%, тобто близько 1,2 млрд доларів на рік, а кількість країн, з яких стягуватимуться додаткові збори, у 2026 фінансовому році скоротиться з 20 до 13.

Як пояснила директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва, цього вдалося досягнути за рахунок зниження надбавки понад процентну ставку за СДР, підвищення порогового рівня для додаткових зборів, заснованих на обсягу запозичення, зниження ставки додаткових зборів на основі строків та збільшення порогових рівнів для зборів за зобов’язання. Зміни набувають чинності 1 листопада 2024 року.

Виконавчий директор від України у МВФ Владислав Рашкован пояснив, що вартість ресурсів МВФ залежить від динаміки ключових ставок центробанків світу, і фонд має обмежений вплив на них. За його словами, рішення фонду дозволить українському уряду зекономити значну суму.

“Це рішення також має позитивний вплив для України: наші загальні річні витрати за користування ресурсами МВФ зменшаться десь на 130 млн доларів. Приймаючи до уваги майбутні транші МВФ по існуючій програмі, ефект на наступні 5 років – 650-700 млн доларів. Не погано, в тому числі тому, що затрати для України зменшуються на рівні 38-39%, тобто більше, ніж для інших країн”, – зазначив Рашкован.

Він прогнозує, що у майбутньому базова ставка кредитування МВФ також почне знижуватися з максимумів, на яких вона була протягом останнього року. Це додатково знизить вартість ресурсів фонду для України.

Топ-новини зараз:

• Похолодання, дощі та нічні заморозки: прогноз погоди на новий тиждень
• Вартість долара та євро на початку тижня: який курс в обмінниках
• "Мир йде зі сходу", – євродепутат приїхав до РФ вибачатися за "русофобію" Європи
• "Накрили концерт": у Харкові відвідувачів та музикантів забрали із заходу у ТЦК, – соцмережі

Чому ви можете довіряти vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *