Правила вирощування синьої цибулі
Синя цибуля — це різновид цибулі, який відрізняється від інших сортів яскраво вираженим синім кольором. Раніше він був представлений блідо-синіми сімейними цибулинками, дуже гострими і насиченими ефірними оліями. Сучасні селекціонери вивели безліч нових сортів, інформує Ukr.Media.
Сорти відрізняються розмірами цибулин, врожайністю, методом посадки, часом збирання та зберігання, сприйнятливістю до хвороб. Цибулини різних форм — круглі опуклі, плескаті, витягнуті. Можуть бути синіми лише зовні, а всередині — білими. Але є цибулини, повністю сині в розрізі.
Виділяють наступні сорти синьої цибулі:
- «Кармен» — солодкий, середньостиглий, високоврожайний, зберігається до весни.
- «Ред Барон» — салатний, солодкий, дає високий урожай, добре зберігається.
- «Багряний м'яч» — ранньостиглий, напівгострий, швидко псується.
- «Комісар» — напівгострий, середньостиглий, зберігається недовго.
- «Прометей» — пізньостиглий, напівсолодкий, погано зберігається до весни.
Деякі сорти стали популярні в народній медицині. Вважається, що вони лікують печінку, але ця властивість до кінця не вивчена.
Вирощування синьої цибулі
Перед посадкою сіянку необхідно перебрати і відкалібрувати. Дрібні цибулинки краще посадити під зиму — в землі вони збережуться і краще вкоріняться. Великі цибулини висаджуємо на весні. Вирощування цибулі містить кілька етапів:
Після прибирання цибуля висушується і поміщається в сухе місце. Зберігається при температурі вище нуля.
Замерзання цибуля витримує, але її не можна розморожувати в теплі. Якщо зробити це повільно, вона збереже всі властивості. Невелику кількість цибулі можна зберігати в морозилці і в міру потреби розморожувати в холодильнику.
Джерело: ukr.media