Мільйони за допомогу у викритті корупції: в Україні вдруге заплатили викривачу злочину

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) вдруге виплатило винагороду викривачеві корупції – в сумі 13,3 млн грн. Ім’я викривача не розкривається, проте відомо, що він “здав” спробу відкупити ексміністра екології Ніколя Злочевського від кримінальної відповідальності.

Про це повідомили у НАЗК. Зазначається, що кошти на винагороду було перераховано з рахунку відомства 18 жовтня.

Справа, в рамках якої здійснено виплату, стосувалася спроби підкупу антикорупційних органів. Так, керівникам Національно антикорупційного бюро (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) пропонували хабар у розмірі $6 млн (близько 2,5 млрд грн за нинішнім курсом).

За таку суму від НАБУ та САП намагалися добитися закриття кримінального провадження, підозрюваним у якому був колишній міністр екології. Ймовірно, йдеться про справу міністра екології часів Віктора Януковича Миколу Злочевського, адже сума хабара та обставини справи збігаються.

У жовтні 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) затвердив останню у справі угоду про визнання винності, укладену між прокурором САП та колишнім першим заступником начальника податкової служби у Києві. Водночас суд схвалив виплату винагороди викривачеві.

ВАКС ухвалив, що викривач “активно сприяв розкриттю корупційного злочину”, повідомив про нього не в рамках угоди і не є його співучасником. Таким чином, суд зобов’язав органи Державного казначейства виплатити винагороду в сумі майже 13,3 млн грн.

“У цій резонансній справі інститут викриття у синергії з ефективною роботою антикорупційних органів продемонстрував свою дієвість на рівні топкорупції. На сьогодні ми маємо рішення ВАКС із винесеними вироками по всіх суб’єктах провадження, а викривач у справі отримав гарантовану законом винагороду. Показово також те , що суд застосував у справі спецконфіскацію. Неправомірна вигода у $6 млн була однією з рекордних. Усю суму за рішенням ВАКС ще у 2022 році передали на потреби ЗСУ”, – зазначив голова НАЗК Віктор Павлущик.

Раніше повідомлялося, що Злочевський за $6 млн намагався закрити кримінальні справи, в яких причетна його компанія Burisma та Реал Банк. Фінансова установа отримала у НБУ стабілізаційний кредит у заставу нафтобази. Кредит не повернули (його розмір становив 800 млн грн). Однак коли спробували стягнути заставне майно, виявилося, що його придбали за ціною, нижчою за 3 млн грн.

Закрити цю справу Злочевському не вдалося. Він планував корумпувати НАБУ та САП та заплатити тому, хто ухвалить рішення про закриття розслідування, $5 млн. Ще $1 млн мали витратити на послуги посередників.

Нагадаємо, перша в історії України винагорода викривачеві корупції була виплачена на початку жовтня. Тоді 1,68 млн грн отримав діючий військовослужбовець, ексдиректор департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони Андрій Бойко, який викрив ексглаву управління Міноборони.

Можливість винагороди викривачам корупції було запроваджено ще у 2019 році. Суди за цей час ухвалили два позитивні рішення про виплати, але через відсутність врегульованих процедур виплати реальне виконання судових рішень тривалий час було неможливим, зазначають у НАЗК. Тепер виплати стали можливими завдяки зміні порядку використання коштів, передбачених у держбюджеті на реалізацію антикорупційних стратегій.

До речі, Україна не є єдиною країною із виплатами винагород викривачам корупції. Така практика існує у США, Литві, Чорногорії, Південній Кореї, проте різняться законодавчі вимоги щодо реалізації такого права.

“У заохоченні викривачів Україна йде шляхом, який довів свою ефективність в інших країнах. Так, наприклад, закон про наклеп у США фіксує, що викривачі можуть отримати винагороду у розмірі 15–25% від будь-яких вилучених коштів та штрафів”, – зазначили у НАЗК.

Щоб мати статус викривача, особа повинна задовольняти низці критеріїв. Зокрема, існують такі вимоги (задовольняти потрібно всі одразу):

здійснити повідомлення має фізична особа (громадянин України, іноземець, особа без громадянства), яка має переконання, що інформація достовірна; інформація повинна містити фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення іншою особою корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення; ці дані повинні підлягати перевірці; інформація про корупцію стала відома особі у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням служби або навчанням або участю у передбачених законодавством процедурах, обов’язкових для початку діяльності, проходження служби чи навчання.

Топ-новини зараз:

• "Наші ракети надто дорогі", – глава Пентагону запропонував Україні бити дронами по території РФ
• П'ять знаків зодіаку днями чекає стрімкий ривок вперед: хто на межі великого відкриття
• "Мертвий" донор серця ожив на операційному столі: від хірургів вимагали не зупинятися
• 26 країн у шоці вислухали план перемоги Зеленського, – Орбан

Чому ви можете довіряти vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *