Осінні добрива — чим найкраще підживити город, квіти, чагарники, дерева та хвою в кінці сезону

Після того, як прибраний урожай з грядок і садів, важливо подбати про рослини, щоб вони добре перенесли зиму і на наступний рік знову порадували високими врожаями. Для цього важливо знати, які рослини і чим краще підгодувати, щоб добрива принесли користь і не погубили їх. Наприклад, перед зимівлею не рекомендується використовувати азотні добрива, оскільки вони спрямовані на нарощування зеленої маси. Так, рослина пустить всі сили на зростання нових паростків, які загинуть з першими морозами, а не на накопичення корисних речовин і підготовку до зими. У цей період, рекомендується використовувати калійно-фосфорні добрива, які живлять рослини, підвищують їх імунітет і морозостійкість, інформує Ukr.Media.

Підживлення для ягідних чагарників

В кінці вересня можна приступити до підгодівлі аґрусу і смородини. Для цього під кожен кущ вносять суміш з однієї-двох столових ложок суперфосфату і такої ж кількості сульфату калію на глибину до 10 сантиметрів по периметру пристовбурного кола. У жовтні приступають до підгодівлі малини таким же складом. Після внесення гранул, кущ рясно поливається.

З органічних добрив можна використовувати курячий послід, розведений у воді в співвідношенні один до двадцяти або гній. Добре живить трав'яний настій з кропиви або будь-яких інших бур'янів. Також часто для осінньої підгодівлі ягідних чагарників використовують деревну золу.

Підживлення для плодових дерев

Для груш і яблунь добре підходить подвійний суперфосфат з розрахунку 30 грамів на метр квадратний пристовбурного кола разом з сірчаним калієм в такому ж обсязі. Абрикоси, вишні, черешні і сливи підгодовують тими ж добривами за умови, що нормальна кислотність ґрунту. Для нормалізації кислотності один раз в п'ять років в пристовбурні кола вносять 300 грамів вапна на метр квадратний.

При перекопуванні пристовбурних кіл вносять перегній, глибиною до 20 сантиметрів. Для дорослих дерев норма становить 50 кг на метр квадратний, а для молодих до 30 кг.

Підживлення для хвойних дерев

Вважається, що основний час для підгодівлі хвойних, це весна і літо. Але якщо рослини хворі хлорозом, то слід забезпечити їх корисними речовинами. Для хвойних краще використовувати спеціалізовані підгодівлі, які вносять до початку жовтня. З натуральних добрив використовують мульчу з кори хвойних дерев в районі пристовбурних кіл.

Підживлення для квітів

Троянди удобрюють два рази — на протязі вересня і потім на початку жовтня. Рекомендується використовувати готові комплексні добрива для троянд, які також можна приготувати самостійно. Для цього, по 15 грамів суперфосфату і монофосфату калію розчиняють у відрі води і використовують з розрахунку два літри на кущ. Для позакореневого підживлення використовують суміш з 5 грамів монофосфату і 5 грамів суперфосфату на відро води. Також можна провести обприскування зольним розчином з розрахунку 200 грамів на відро води.

Для лілій використовують наступний розчин, якого вистачить на квадратний метр посадки:

  • ложка подвійного суперфосфату;
  • 1,5 ложки калімагнезії,
  • 10 літрів води.

Після перших заморозків лілії мульчують перепрілим компостом. Це допоможе їм впоратися з заморозками і підживить ґрунт навколо них.

Підживлення для городу

Перед посадкою озимого часнику готують ґрунт. Для цього роблять суміш із столової ложки суперфосфату, двох ложок сульфату калію, склянки крейди і підгодовують нею метр квадратний площі. Сюди ж можна додати десять кілограмів перепрілого перегною або компосту і перекопати майбутню грядку. Цим же складом можна підгодувати ґрунт, який буде зимувати без посадок.

У ґрунт під городні культури також вносять:

  • стакан золи, якщо нею проводяться регулярні підгодівлі або кілограм на метр квадратний раз в три роки (вона зменшує кислотність ґрунту);
  • курячий послід з розрахунку два кілограми на метр квадратний;
  • компост або гній один раз в три роки з розрахунку 3 кг на метр квадратний.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *