Коли і як з’явилися назви кузовів сучасних автомобілів

Сьогодні всі ми звикли до багатьох автомобільних термінів, які щільно увійшли в життя, інформує Ukr.Media.

Наприклад, до назв кузовів — седан, позашляховик, хетчбек та інші. Деяка частина прийшла в автомобільний світ ще з каретного часу, а інші з'являлися шляхом з'єднання латинських і англійських термінів.

Фури

Сьогодні таким словом називають великі тягачі, які мають напівпричепи. Однак, ще 100 років тому таке слово застосовувалося щодо зовсім іншого транспорту. Наприклад, до 50-х років XX століття так називали великі вози або вози, запряжені волами. А погонича фури називали «фурманщик».

Слово "фура" має німецьке коріння, а в перекладі означає "довгий віз". З середини 20 століття таку назву стали застосовувати для габаритних причепів, які тільки почали з'являтися. Після цього, воно щільно увійшло в словниковий запас автомобілістів і тепер так позначають вантажні автомобілі.

Седан

Слово з древніми європейським корінням. Сьогодні так називають деякі легкові автомобілі. Однак, ще в 19 столітті його застосовували до носилок в Італії, на яких переносили літніх вельмож і дам. Походить воно від стародавнього слова «sede» — в перекладі «крісло».

Є й інша версія походження даного слова — від міста Седан, яке розташоване у Франції — тут було масове виробництво подібних носилок. Після цього в місті почали виготовляти карети, а потім — автомобілі. Саме французи першими зробили з відкритих носилок справжню закриту карету з двигуном. На найперших седанах двигун розташовувався в передній частині, а багажник виглядав як валіза, яку закріплювали ззаду.

Хетчбек

Такий кузов з'явився відносно нещодавно, коли в повоєнний час інженери почали експериментувати з седанами і створювати щось нове. При розробці була введена вимога — зменшити довжину автомобіля, щоб здешевити виробництво. Перший класичний хетчбек — MINI з переднім приводом. А новий тип кузова було вирішено назвати «hatchback» — «люк позаду».

Ліфтбек

Слово має англійське коріння і переводиться як "задня частина, яка підіймається". Зазвичай, довжина такого кузова дуже схожа з седаном, однак, задня частина трохи інша — кришка багажника відкривається зі склом. Цей тип кузова відразу оцінили з гідністю, тому подібні автомобілі є не лише в масовому класі, але і серед преміум авто.

Універсал

Слово походить від латинського і перекладається як "загальний". Це двохоб'ємний кузов, який має велике багажне відділення і велику задні двері.

У довоєнний період універсал вважався найдешевшим варіантом пікапа. Вантажна частина була виконана з дерева — це знижувало вартість. Такі автомобілі експлуатували для розвезення людей по місту. Популярність до кузова прийшла в середині XX століття в Америці, коли в універсалах стали перевозити великий вантаж. Надалі такі автомобілі перетворилися на сімейні.

Пікап

Цей термін має одразу кілька значень в англійській мові. На самому початку його вживали золотошукачі для позначення роботи за допомогою кирки. Ударяти і колупати землю, щоб знайти золото, позначалося як «pick-up». Після цього слово увійшло в побут і застосовувалося в різних цілях, у тому числі для позначення перевезення вантажів і короткочасних любовних зв'язків.

Пікап з'явився майже одразу після винаходу авто. Однак, до 70-х років це був транспорт, який використовували на фермах. Коли індивідуальні домогосподарства стали розвиватися, потрібна була зручніша техніка, на якій можна було б перевозити вантаж. Сьогодні автомобілі в кузові пікапа повністю витіснили універсали в Північній Америці.

Підсумок

Багато термінів, до яких ми всі звикли, ще в минулому столітті застосовувалися для позначення зовсім інших речей. Те саме можна сказати і до назви популярних кузовів.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *