Більше половини українських АЗС недоливають автогаз: результати дослідження

В Україні більше половини мереж АЗС недоливають автогаз власникам автомобілів із ГБО. Такого висновку в результаті нового дослідження восени 2024 року дійшли експерти Інституту споживчих експертиз.

Більше половини українських АЗС недоливають автогаз: результати дослідження - today.ua

Фіксовану кількість палива для автомобілів з ГБО для дослідження у лабораторії взяли у кількох великих мережах АЗС, у регіональних мережах АЗС, у мережах-дискаунтерах, а також в одній нелегальній так званій “бочці” у Київській області. Автогаз помістили у спеціальний переносний пробовідбірник, а потім у лабораторії визначили його масу та за формулою, з урахуванням щільності, перерахували в об’єм.

Виявилося, що 40% перевірених АЗС наливають автомобілістам стільки автогазу, за скільки заплачено. Мережі WOG та КLO наливають навіть більше автогазу, ніж оплачують власники автомобілів із ГБО – на 1% більше.

У мережах AVANTAGE 7, VOSTOKGAZ та SVR автогазу наливають рівно стільки, за скільки заплачено. У них недоливу немає. Це регіональні мережі, які можна зарахувати до дискаунтерів.

Але понад 50% перевірених АЗС автогазу недоливають. Зазвичай недолив становить 3-4%. Найсуттєвіший недолив на офіційних АЗС, виявлений в результаті дослідження Інституту споживчих експертиз, виявився у 7%. А це вже, погодьтеся, дуже суттєво.

Але справжній антирекорд встановила нелегальна “бочка” на Київщині. Там недоливають 12% автогазу.

Більше половини українських АЗС недоливають автогаз: результати дослідження

Директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець порадив власникам автомобілів із ГБО купувати автогаз лише у перевірених АЗС, обов’язково звертати увагу на належно оформлені метрологічні повірки колонок та пломби, використовувати еталонні мірники для контролю наливу (якщо вони, звичайно, є). Крім того, він рекомендує не забувати своєчасно обслуговувати газоболонне обладнання.

В Україні зараз автогаз у середньому коштує 34,57 грн за літр. Найдорожче автомобілі із ГБО заправляють у Чернігівській області. Там автогаз коштує загалом 35,29 грн за літр. Найдешевше заправитися автогазом можна на Харківщині, оскільки там він у середньому коштує 34,18 грн за літр.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Нагадаємо, в Україні з 1 вересня 2024 року збільшили акцизи на бензин, дизельне паливо та скраплений газ. Через це автогаз подорожчав на 3-4 грн за літр. Наступний етап підвищення акцизів на пальне у нашій країні заплановано на 1 січня 2025 року. Це означає, що на початку наступного року автогаз також подорожчає.

Раніше українських водіїв попередили, що мережі АЗС “повсюдно” не доливатимуть паливо.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *