Цвіль на ґрунті в розсаді: причини появи, методи боротьби

Перш ніж отримати здорову і міцну розсаду, дачникам доводиться вирішити чимало проблем в процесі її вирощування. У когось цих проблем менше, у когось більше. Все залежить від досвіду, але, щоб зовсім обійтися без їх виникнення — таке буває вкрай рідко. Іноді, наприклад, трапляється так що пліснявіє земля в розсаді. Прибрати її потрібно якомога швидше, використовуючи народні засоби або наукові. Головне, щоб вони працювали і не завдали шкоди майбутнім саджанцям. Саме це ми вам і допоможемо зробити, якщо така неприємність трапилася і у вас, інформує Ukr.Media.

Як позбутися від цвілі на ґрунті в розсаді. Причини її появи і 3 способи вирішення проблеми

Щоб таке не відбувалося в подальшому, потрібно в першу чергу визначити основні причини появи цвілі. Виключивши їх виникнення, ви тим самим виключите і саме виникнення даної проблеми.

Чому на розсаді з'являється цвіль

Основні причини зводяться до наступного:

  • Занадто щільний ґрунт. Він просто не дає воді проходити вглиб ґрунту. Вода застоюється зверху і як результат — утворюється білий наліт.
  • Зайвий полив + відсутність дренажних отворів. Якщо таких отворів немає в ємності для вирощування розсади, воді знову ж нікуди діватися. Вона не випаровується до наступного поливу і утворюється цвіль.
  • Невідповідні умови в квартирі. Не тільки велика кількість води може бути причиною цвілі. Вона може утворюватися і при занадто сухому повітрі, при відсутності провітрювання і нестачі світла.
  • Не дихає коріння розсади. Щоб забезпечити його повітрям, розпушувати землю через день після поливу.
  • Що робити, якщо цвіль все-таки з'явилася

    Перш за все не думати, що все пропало. Ситуацію цілком можна переломити і повернути вашу розсаду до нормального розвитку. Для цього потрібно зробити всього 3 кроки:

  • Прибрати верхній шар ґрунту разом з цвіллю. Робимо це акуратно, не зачіпаючи при цьому ще таке ніжне коріння саджанців.
  • Навколо паростків насипаємо великий пісок, подрібнене активоване вугілля або деревну золу.
  • Рослини, на які цвіль вже переповзла з землі, обов'язково видаляємо. Місця, де вони до цього «сиділи» обприскуємо мідним купоросом (3%).
  • Навіть цих простих кроків буде цілком достатньо, щоб повернути вашу розсаду в нормальне русло розвитку. Звичайно, якщо ви в подальшому виключите вищеназвані причини появи цвілі.

    Джерело: ukr.media

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *